T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YILDIRIM - Nuri Nihat Aslanoba Anadolu Lisesi

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması - 2011

Okulumuz öğrencileri "Elektriğin Yaşam Büyüsü" isimli projeleriyle TÜBİTAK Marmara Bölgesi Araştırma Projeleri Yarışması´ nda 3.lük elde etti.

Bu başarılarından dolayı arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz!

Elektriğin Yaşam Büyüsü Projesi´nin özeti ise şöyle;

 Bitkilerde manyetik alanın gelişimi hızlan-dırdığı bilinmektedir. Michigan Üniversitesi´nde çok düşük elektroman-yetik dalga frekansı alan antenlerin bulunduğu alana 50 ile 150 metre çevrede dikilmiş akça ağaçların büyüme oranının %74 arttığı tespit edilmiştir. Biz de buradan yola çıkarak bitki canlılığının özdeş ortamlarda olması kaydı ile bitki gelişiminin, bitkilere verilen manyetik alanın miktarına bağlı olarak nasıl geliştiğini ve bitki gelişim hızının kesintisiz verilen manyetik alan miktarı ile nasıl bir oranda değiştiğinin araştırılıp bir sonuç elde edilmesine çalıştık.Düzenli ve ölçülü verilen manyetik alanın bitki büyümesindeki etkinliğini sayısal ölçümlere dayandırarak manyetik alan ve bitkinin boyu arasındaki ilişkiyi deneysel olarak bulduk. Hazırlamış olduğumuz 3 adet düzeneğin içindeki özdeş kaplara ayrı ayrı beşer fasulye tohumu ektik. Diğerleri ile özdeş 4. kabımıza da beş fasulye tohumu ekerek aynı ortamda manyetik alana maruz kalmayan bir yere yerleştirdik. Hazırlamış olduğumuz düzeneği, 3 adet silindir teneke kutuya 12 cm genişliğinde 400 sarım sardığımız kablolardan oluşturduk. Fasulye tohumlarının aynı oranda manyetik alan alması için daire şeklinde, cam kaplara manyetik alanın merkezinde olacak şekilde yerleştirdik. Kaplar arası mesafenin 3 metre olmasını sağladık. Fasulyelerin güne göre boylarının uzama grafiklerini çıkardık. Bitki boyunun uzamasının manyetik alan şiddeti miktarı ile bir oran içinde arttığını gözlemledik manyetik alan şiddeti 500 μT dan 2000 μT´ ya kadar doğru orantılı artarken aradaki ortalama boy farklarının da 1,26cm - 2,37cm - 6,37cm olarak 1 - 1,88 - 5,34 oranlarında olduğu görülür.

 
Yerin manyetik alanın etkisi de dikkate alın-dığında bitkinin büyüme hızı ile manyetik alan şiddeti arasında doğru bir orantı olabileceğini düşünmekteyiz. Manyetik alan çimlenme esnasında embriyonun yani embriyonik kökün ve embriyonik gövdenin daha hızlı uzamasına neden olmuştur. Büyümedeki artışın manyetik alan şiddetinin bitki hücrelerin membranlarındaki iyon geçişlerini arttırmasından kaynaklanabilece- ğini düşünüyoruz. Tüm bu sebepler 6 voltluk gerilimde 2000 μT manyetik alanda yetişen bitkinin gelişiminin daha fazla olmasını açıklamaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.12.2015 - Güncelleme: 28.12.2015 12:44 - Görüntülenme: 3056
  Beğen | 0  kişi beğendi