T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YILDIRIM - Nuri Nihat Aslanoba Anadolu Lisesi

TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması - 2014

Okulumuzun 12B Sınıfı Öğrencilerinden Defne YALIN, TÜBİTAK tarafından düzenlenen 45. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması´ nda Eskişehir Bölgesi´ nde dereceye girerek düzenlenen bölge sergisine davet edilmiştir.

17 Mart - 20 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen serginin Fizik Dalı´nda "Güneş Sistemi´ ndeki Gezegenlerin Orbital Periyotlarının Fibonacci Dizisi İle İlişkisinden Benzer Yörünge Eğriliklerinin Bulunması" adlı projesini sunmuştur.

19-03-2018

PROJE ÖZETİ

Deneyin Amacı: Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin orbital periyotları ile yörünge eğiklikleri arasında bir ilişki bulmak.

Kullanılan Yöntem ve İşlemler: Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin ve asteroidlerin orbital periyotları ile fibonacci dizisi ilişkilendirilir. Titius-Bode Yasası’ndaki yöntem kullanılır.

Gözlemler / Veri / Bulgular: İşlemler sonucu rakamları toplamı 7 bulunmuş gezegenlerden sadece Jüpiter ve Uranüs’ün yörünge eğikliği 0,5° ile 1,5° arasındadır.

 

Sonuçlar:  Gezegenlerin orbital periyotları ile Fibonacci dizisi arasında ilişki kurulduğunda yörünge eğiklikleri ile bağlantı bulunduğu sonucuna ulaşılır.

 

Proje yarışması için emek vererek ilimizi ve okulumuzu başarıyla temsil eden öğrencimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2014 - Güncelleme: 19.03.2018 16:28 - Görüntülenme: 5177
  Beğen | 0  kişi beğendi